Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

KUCHNIA

babka cytrynowa... - mniam....mniam... - bloog.pl


4 duże jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
20 dag stopionego masła
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny (ja zawsze daję więcej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 45 minut.

Po upieczeniu polukrować lukrem:

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu - myślę, że jest to pełna
szklanka. Trudność w podaniu dokładnych proporcji wynika z tego, że zawsze robię ten lukier "na oko"

Ja czekam aż lukier trochę zgęstnieje i przestygnie wtedy tak fajnie zastyga "w trakcie" nie opadając na dół..;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation